Poppenkastpoppen

LET OP: OP DEZE PAGINA STAAN ALLE POPPENKASTPOPPEN BIJ ELKAAR EN WORDT ER NIET OP FORMAAT GESORTEERD. DE POPPENKASTPOPPEN VAN DE VERSCHILLENDE MERKEN ZIJN NIET ALTIJD GOED TE COMBINEREN. WILT U DEZELFDE MATEN KLIK DAN OP DE PLUS NAAST DE TYPEN POPPENKASTPOPPEN EN SELECTEER EEN MERK. 

Van alle categorieën handpoppen zijn poppenkastpoppen misschien wel de meest bekende en zeker de meest verkrijgbare soort. Ze zijn klein, beelden vaak herkenbare personages uit en zijn allemaal afstammelingen van Jan Klaassen de meest bekende poppenkastpop ooit, die op zijn beurt weer afstamt van Pulcinella, een personage uit de Commedia dell’arte. In de geschiedenis van het poppenspel is de poppenkastpop de pop die het meest voorkomt, rondreizende theaters voerden poppenkastspelen op die vooral voor volwassenen bedoeld waren, het was niet alleen een vorm van volksvermaak maar had ook vaak een politieke en/of satirische lading. Dat verklaart ook waarom veel poppenkastpoppen nog steeds een wat karakteristiek voorkomen hebben; je moest direct een beeld krijgen van een personage, hij moest je gelijk aan iemand doen denken en het moest ook gelijk duidelijk zijn in welke hoek je hem plaatsen moest. De figuren stonden in dienst van het verhaal wat gespeeld werd.

De poppenkastpop kan gebruikt worden als speelgoed voor een kind, als hulpmiddel* binnen de thuissituatie, het onderwijs, de (kinder)opvang, de hulpverlening, de zorgziekenhuizen of het kinderwerk, als mooie toevoeging binnen bijvoorbeeld een bibliotheek, als personage binnen een theaterstuk of het evenementenwerk maar ook prima de rol spelen in een eigen social media blog of YouTube kanaal. De poppenkastpop moet het vooral hebben van de herkenbaarheid van zijn personage en alle beelden en associaties die dat personage oproept, dat is zowel een voor- als een nadeel want het kan ook beperkend uitpakken.

*Een poppenkastpop kan als hulpmiddel fungeren maar is niet de meest ideale soort handpop daarvoor omdat een personage niet altijd genoeg ruimte laat voor een geheel eigen invulling. Of het wel of niet handig is hangt dus vooral af van welk personage u gebruikt, hoe neutraal is die te maken?

Een poppenkastpop bespelen is niet moeilijk, iedereen kan het en ook kinderen gaat het goed af. Het wordt pas moeilijk wanneer er meerdere poppen tegelijk bespeeld moeten gaan worden. bijv. in een poppenkastverhaal, dan moeten verhaallijnen onthouden worden en moet elke pop een eigen stem krijgen om duidelijk te maken wie er aan het woord is. Poppenkast spelen is iets wat zeker oefening nodig heeft.

Lees meer....

Naast de poppenkastpoppen van Sterntaler hebben we ook poppenkastpoppen van The Puppet Company en van Trudi. De poppenkastpoppen van The Puppet Company zijn gemaakt om jonge kinderen er zelf mee te laten spelen, ze zijn erg sprekend van kleur, knuffelzacht en zijn te wassen in de wasmachine, een kind kan er dus gerust op sabbelen want ze raken wel weer schoon. De handpoppen van Trudi zijn dierpoppen die niet specifiek voor de poppenkast gemaakt zijn maar kunnen door hun grootte en de manier van bespelen zeker binnen de poppenkast gebruikt worden.

Alle bekende poppenkastpersonages zijn opgenomen in deze categorie maar ook wat minder gangbare poppenkastpoppen als de circusdirecteur, wilde- en boerderijdieren zijn als poppenkastpop verkrijgbaar. Dat staat garant dus voor urenlang speelplezier en een heel divers spel.

De poppenkastpoppen moeten op de hand gewassen worden, zie ook de wasvoorschriften

Lees meer
Filter uw producten


Pagina 1 van 1
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »