Folkmanis

Folkmanis is een merk dat voornamelijk dieren handpoppen maakt en zich laat leiden door een zo natuurgetrouw mogelijke weergave van een dier. De vacht van de pop moet lijken op de vacht van het dier, de bouw van het dier moet realistisch zijn, de verhoudingen moeten ongeveer kloppen en de uitstraling moet passen bij het dier. De handpoppen van Folkmanis worden met veel oog voor detail gemaakt, we kennen geen merk wat zoveel verschillende materialen en stoffen in hun poppen verwerkt, het komt heel regelmatig voor dat er stoffen met structuren worden gemaakt waarmee een specifieke pop wordt geproduceerd. Folkmanis hecht aan een realistische weergave en dat is dan ook het meest opvallende en herkenbare kenmerk van de Folkmanis handpoppen.

Qua bespeling valt op dat de handingangen bijna altijd vrij klein zijn en de kracht van deze handpoppen vooral ligt in kleine, subtiele bewegingen: het een beetje optillen van de kop, de kop een klein beetje draaien, de bek een stukje open doen, een poot een beetje verleggen etc. Kleine bewegingen maken de handpoppen van Folkmanis geloofwaardig en bij elke pop is het opnieuw zoeken naar de beste manier van bespelen waarbij een spiegel onmisbaar is om het effect van de pop te zien. 

De Folkmanis handpoppen zijn m.n. populair in situaties waarin er gewerkt wordt met non-verbale communicatie of mondelinge taal in de weg staat, situaties waarin de pop als vervanger voor een echt dier moet dienen en situaties waarin een natuurgetrouw dier gewenst is binnen een setting of decor. Maar ze gewoon heel erg mooi vinden of houden van klein spel is natuurlijk ook een erg goede reden om ze te gebruiken.

Lees meer
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »