Geweldige handpoppen tot €75,-

Geweldige handpoppen tot €75,-

Heb je een budget tot €75,-? Dan zijn dit echt aanraders.

In het vorige blog heb in een aantal handpoppen in de prijsklasse tot €50,- besproken en in dit blog gaat het om de handpoppen tot €75,-. In deze prijsklasse bevinden zich alleen nog de merken Living Puppets en Folkmanis die beide bekend staan om hun zeer goede- en goed uitgevoerde handpoppen. Een handpop van één van deze merken koop je om er jaren speelplezier aan te beleven. Alleen de grote menspoppen en de grote Sesamstraatpoppen van Living Puppets behoren nog net niet tot deze prijscategorie en ook de exclusievere items uit de Folkmanis-collectie vindt je hier nog niet terug.

Wat maakt een pop nou een echte top-pop?

Een top-pop is een pop waarbij alles goed is; hij is goed bespeelbaar, heeft een goede uitstraling, een goede prijs/kwaliteit verhouding, is gemaakt van mooie materialen, heeft soepele handingangen, is mooi in zijn/haar bewegingen en is echt een aanwinst voor elke bespeler en/of collectie.

De poppen die ik hier bespreek zijn, naar mijn mening, allemaal toppers, handpoppen die echt de moeite van het overwegen waard zijn. Dit zijn ze in willekeurige volgorde:

Het knuffelkonijn van Folkmanis voor €51,90

Dit heerlijk zachte en enorm aaibare konijn van Folkmanis is echt een topper. Hij speelt goed, is soepel te bewegen, kan grotere en kleine bewegingen maken die heel aandoenlijk en levensecht zijn én is heel laagdrempelig. Vrijwel iedereen die het konijn ziet wil hem aanraken en/of aaien waardoor het een hele geschikte pop is om contact te maken met bijvoorbeeld kinderen of dementerende ouderen. Zelfs wanneer je weinig ervaring met handpoppen hebt of het lastig vindt om te praten via een handpop, om taal te gebruiken dus, is deze handpop goed te doen want een konijn hoeft niks te zeggen, die mag volstaan met ademhalen, een beetje snuffelen, een keertje opkijken, zijn kop een keertje schudden, zijn oren wassen en zijn neus de lucht in steken. Een konijn hoeft niet zoveel en dat kan beperkend zijn wanneer je hele verhalen met een pop wilt vertellen maar ook een zege zijn wanneer je nog niet zo ervaren bent of vooral met kleine bewegingen wilt gaan werken. Dit konijn is 47 cm lang, heeft verzwaarde oren zodat die mooi om de kop van het konijn heen blijven hangen en kost €51,90.

De midden grote uitvoering van de Sesamstraat poppen v.a. €54,95

Living Puppets heeft heeft de officiële rechten om Sesamstraat poppen te produceren en heeft dat helemaal in samenspraak met de bedenkers van Sesamstraat gedaan. De handpoppen lijken dan ook als twee druppels water op de televisiefiguren en zijn echt de mooiste in hun soort. De Sesamstraat-collectie omvat zowel grote (v.a. 65 cm) handpoppen als midden grote handpoppen van 45 cm of ietsje meer. In deze maat zijn ErnieBert (dat is de langste midden-mater met zijn 55 cm), Koekiemonster en Grover te krijgen. De Sesamstraatpoppen hebben allemaal ‘klapbekken’ en dat betekent dat alle monden veel stugger zijn dan de gewone menspoppen van Living Puppets en echt open en dicht klappen. Wanneer de pop voor bespeling door kinderen bestemd is, is de middenmaat beter hanteerbaar dan de grote maat Sesamstraatpoppen omdat deze meer grip biedt voor kleinere handen en daardoor makkelijker te bespelen is. Een handpop is tenslotte het leukst als hij echt tot leven komen kan. Qua uitvoering zijn alle poppen van deze reeks fantastisch, de materialen zijn goed gekozen en maken dat de poppen fijn aanvoelen en voldoende wendbaarheid hebben. De midden grote uitvoering van Ernie, Bert, Koekiemonster en Grover zit in de prijsklasse tussen €54,95 en €59,95.

Django de gier, een dierpop van Living Puppets voor €56,50

Django heeft nauwelijks een introductie nodig en is een pop die, waar hij ook binnen komt, direct in de smaak valt en een vrolijk sfeer met zich mee neemt. Dat heeft natuurlijk alles te maken met hoe hij gebouwd is en met zijn, ietwat dommige en loensende, uitstraling.  Django is een flinke vogel, hij is 50 cm groot, heeft een goed gevuld lijf, een lange nek waar een prachtige kop op zit met een goed bespeelbare snavel. De kracht van Django zit in zijn lange nek, door de manier waarop hij gebouwd is en de handingang achter in zijn kop (dus niet in zijn lijf) wordt het mogelijk de lengte van zijn nek volledig te benutten. Django kan dichterbij komen met zijn kop, kan zijn kop razendsnel draaien of heen en weer bewegen en dat geeft hem veel meer levendigheid en bewegingsvrijheid dan wanneer de handingang in zijn lijf zou hebben gezeten. Tijdens het spelen hou je het lijf dus vast, zelf klem ik zijn lijf vaak onder mijn arm of laat ik de buik op mijn hand rusten (met de pootjes tussen mijn vingers zodat ik tegenwicht geven kan) terwijl mijn andere hand zijn kop bespeeld. Django is een topper en ook uitermate geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld het theater of voor filmpjes. Hij kost €56,50.

De menspoppen van Living Puppets in de 45 cm maat v.a. €61,95

De menspoppen van Living Puppets zijn de meest populaire handpoppen die we hebben, niet alleen om hun heerlijke, vriendelijke en menselijke voorkomen maar ook vanwege al hun mogelijkheden. Een menspop is de meest breed inzetbare handpop die er is, hij kan in elk thema meedraaien, kan zich alle emoties en gevoelens voorstellen en kan heel geloofwaardig en overtuigend een zelfde belevingswereld als het kind hebben. Zijn menselijkheid maakt zijn toepasbaarheid stukken groter dan die van een dierpop én de menspoppen kunnen ook nog eens verkleed worden waardoor ze aan te passen zijn aan het seizoen of aan het thema dat nu speelt. Living Puppets heeft 3 maten menspoppen gemaakt waarbij de maat van 45 cm echt voor kinderen bedoeld is. Twijfel je tussen deze maat en een maat groter, kies dan altijd voor de grote maat; de grote menspoppen spelen voor volwassen handen fijner, zijn voor kinderhanden misschien nog een beetje te groot máár……kinderen blijken in de praktijk veel langer door te spelen met de grotere maat menspoppen t.o.v. de midden maat. Bedenk dat het verschil in grootte niet alleen de lengte is, de hele pop is kleiner en om je een beeld te geven van de verschillen heb ik ooit dit blog geschreven: https://www.handpop.nl/welke-maat-menspop-past-bij-mij/ Lees het eens als je twijfelt. Wat je ook kiest, het isaan jou en levert altijd een goede pop op want beide maten zijn uitermate goed gemaakt. Let er, wanneer je deze maat wilt gebruiken voor volwassen handen, wel even op wat de beschrijving daarvan zegt want niet alle menspoppen in deze maat hebben handen waar je als volwassene goed in komt en dat heeft te maken met de stof van de mouwen. Ik heb niet heel grote handen (ook geen hele kleine) , heb ze allemaal uitgeprobeerd om per pop aan te kunnen geven of de handen makkelijk bespeelbaar zijn of niet.

De betoverende boom van Folkmanis voor €69,95

Deze handpop is uniek, origineel, verrassend en prachtig uitgevoerd. Hoewel je bij een handpop niet gelijk aan een pop in de vorm van een boom denkt is het wel een heel goed idee omdat een boom overal kan staan, alles om zich heen waar kan nemen en vaak al zo lang leeft dat hij ook nog wel iets zinnigs te zeggen heeft. In verschillende fabels, sprookjes en verhalen komt een sprekende boom voor dus zo’n gekke keuze is het eigenlijk niet. Het mooie van deze boom is dat hij bewegende ogen heeft, die zijn via de binnenkant te draaien en kunnen ook afzonderlijk van elkaar bewegen. Hij heeft een bespeelbare mond en ook de takken zijn bespeelbaar wat hem niet alleen fascinerend maar ook veelzijdig maakt. De boom is 40 cm hoog en via de onderkant te bespelen, hij kost €69,95.

Aristoteles, de schildpad van Living Puppets voor €58,90

Aristoteles is de tweede geweldige schildpad van Living Puppets, eerder besprak ik al Sammy maar ook Aristoteles is erg leuk. Hij is de grootste schildpad in de collectie met zijn 53 cm, heeft veel ruimte in zijn kop en een vrij lange nek waardoor hij prachtige bewegingen maken kan. Daarnaast heeft hij twee voorpoten die bespeeld kunnen worden zoals ook de handen van de mens- en Sesamstraatpoppen bespeeld worden. Het enige wat Aristoteles niet kan is zijn kop terugtrekken in zijn schild, dat zit aan hem vast. Wanneer je op zoek bent naar een schildpad die zich in zijn schild terug kan trekken is Aristoteles dus geen goede keuze, het is wel een goede keuze wanneer je op zoek bent naar een duidelijk herkenbare, vriendelijke, uitnodigende, grote schildpad die prachtig beweegt en die zijn wijsheid ook met handbewegingen kan ondersteunen. Zijn kop wordt bespeeld via de handingang achter in de zijn rug en hij kost dus €58,90.

Reni de lange rups van Living Puppets voor €57,90

Reni is een van de meest opvallende en langste handpoppen in onze collectie want Reni is maar liefst 130 cm lang en in die lengte zit een prachtige, bespeelbare kop en een bespeelbare staart verstopt. Wie denkt dat Reni saai is om naar te kijken en weinig kan zit er naast want Reni kan als een boa om je heen bewegen, kan, door haar lengte en de spelingang in haar staart uitreiken en zich weer terugtrekken, kan kwispelen, kan om stoelpoten heen draaien, langs schouders glijden en met haar kop overal boven uit steken. Reni is ontzettend leuk om te gebruiken in een klas als bijvoorbeeld letterrups maar doet het ook voor filmpjes, in het theater en op een podium erg goed door haar omvang en haar kleur. Ze is enorm soepel maar ook een echte diva die absoluut in dit rijtje thuis hoort. Ze kost €57,90.

De kameel van Folkmanis voor €61,95

Ook de kameel van Folkmanis hoort in dit rijtje thuis, (net als de alpaca eigenlijk maar een kameel meer gangbaar) want dat is een verrassend soepele pop. De hoefdieren van Folkmanis zijn doorgaans niet heel soepel in hun bespeling maar de kameel is dat wel, die is niet alleen prachtig uitgevoerd maar heeft ook veel ruimte in zijn kop waardoor het mogelijk is hem de, voor een kameel zo kenmerkende, herkauwende beweging te laten maken met zijn bek. Het meest bijzondere aan deze pop is zijn kop, die is heel goed gevormd en echt heel karakteristiek. Het is een heel goed bespeelbare pop met een soepele bek en waarschijnlijk de mooiste kameel die in handpoppenland verkrijgbaar is. Hij kost €61,95.

De poolwolf van Folkmanis voor €61,95

Net zo duur als de kameel en ook een absolute topper is de Timberwolf van Folkmanis. De Timberwolf is uitermate geschikt wanneer je op zoek bent naar een wolf met een vriendelijke en zachte uitstraling, eentje die indrukwekkend is, ontzag inboezemt maar waar kinderen niet geschrokken voor weg zullen lopen tijdens, bijvoorbeeld, een training over geweldloze communicatie. De wolf is prachtig uitgevoerd en heeft een flink formaat (60 cm). Hij heeft een liggende houding waardoor hij ook prima op een arm blijft liggen en is helemaal niet stug of stijf in zijn bespeling. Hij is vooral goed gevormd, heeft prachtige, indringende ogen en is makkelijk te bespelen. Van deze poolwolf is ook nog een wolf pup verkrijgbaar die ook zeer de moeite waard is. De Timberwolf kost €61,95.

Purzel uit de Wiwaldi-serie van Living Puppets voor €69,90

Purzel spreekt je aan of niet, er lijkt niks tussenin te zitten. Persoonlijk hou ik van dit soort poppen omdat ze vrij ondefinieerbaar zijn en daarmee helemaal naar eigen inzicht in te vullen, wie of wat Purzel precies is wordt duidelijk wanneer hij tot leven komt, wanneer hij gaat praten (of niet want hij kan natuurlijk ook vooral geluiden maken of jabberen zoals in dit voorbeeld van the Minions), wanneer hij gaat bewegen en ons meeneemt naar zijn wereld. Buiten het gegeven dat Purzel uitermate interessant is als personage is het vooral ook een erg goed uitgevoerde handpop. Hij is gemaakt van heel lekker zacht pluche, is heel soepel in zijn bespeling en heeft een prachtig gevormde pop. Het is een leeftijdsloze pop die zowel door jonge- als door oudere kinderen én volwassenen wordt gekozen. Hij is 50 cm groot en kost €69,90.

En met Purzel ben ik alweer op de 10 toppers. De keuze voor  een pop blijft persoonlijk maar ik hoop dat ik je met deze blogs op een iets andere manier naar een pop kan laten kijken want het komt voor dat een pop op een plaatje niet goed overkomt, een pop blijft een driedimensionaal ding wat op een tweedimensionale foto wordt vastgelegd. De diepte wordt daarmee uit de pop gehaald. Bij een groot deel van de poppen in onze collectie zijn inmiddels filmpjes geplaatst waardoor de pop ook in beweging te bekijken is. Maak daar gebruik van want het geeft veel informatie en een goed beeld van bijvoorbeeld de werkelijke grootte.

Tot zo ver dit blog, er zit er nog eentje in de planning en die gaat over de poppen boven de €75,-.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »